Markéta Kučerová


Sny nás proměňují

Co si pamatuji, už od dětství, se mi sny zdály, žasla jsem nad nimi, chtěla jsem jim rozumět a pídila se po jejich smyslu. Mám sny ráda a čerpám vedle nich z pohybu, tance, výtvarného umění a knih. Pokud se mi daří propojit vše dohromady a něco pochopit, bývám šťastná.

V r. 1998 jsem vystudovala Husitskou teologickou fakultu UK a snům jsem se věnovala a věnuji z pohledu oborů, které jsem studovala: psychologie, filosofie a religionistiky.

Zaujaly mne semináře a knihy Roberta Mosse o aktivním snění a v r.2016  jsem absolvovala výcvik Učitel snění (Dream Teacher I., Dreamer Teacher II.).

Sny mě přivedly k tanci u Raducy a jiných lektorek i lektorů, mám moc ráda tanec 5 rytmů, open floor a movement medicine. Vědomý tanec zařazuji i jako nedílnou součást snových seminářů.

Myslím si, že každý sen je úžasný a stojí za to, ho prozkoumat, ač to tak na začátku nevypadá. Přinese to vždy něco cenného. Ráno se vzbudíme jen s útržkem snu, co si matně pamatujeme nebo se probudíme ze snu s velkou úzkostí. Se vším se dá pracovat! Obzvláště sny, které se nám opakují nebo objevují jako noční můry, v nás zanechávají pocitový vykřičník, abychom je neignorovali a něco s nimi dělali.

Moje zkušenost z práce se sny je: jakýkoliv sen otevírá cestu do naší vnitřní krajiny. Sny vedou k lepšímu pochopení nás samých, inspirují nás a vedou k hravosti a představivosti, jemné smysluplné proměně nás samých a k větší svobodě v životě. Navracejí energii, která se vytratila v každodennosti, upozorňují na místa v životě, kterých si máme všímat nebo je nějak ošetřit. Někdy to mohou dělat důrazně, jako např. děsivé sny, někdy se jen jako motýl dotknou. Snový jazyk je svébytný, obrazový a pokud se snům věnujeme, učíme se ho poznávat: jako překladatelé cizího a přitom našeho důvěrného jazyka.

Co Vám mohu nabídnout

Provázení při práci se sny:

  • komorní semináře nad sny s taneční vlnou – pořádám cca 4x ročně v Praze, malá skupina (max. 10 lidí), program: imaginace, aktivní snění: bleskový výklad snů, návrat do snu, snové divadlo, tanec: malá vlna vědomého tance
  • individuální setkání nad sny (on-line či osobní setkání v Praze)

Podcast

S Markétou jsme natočili 9. díl O čem sní Markéta a dále 10. díl O čem sní králové, o královských snech z historie. Oba díly najdete v sekci Podcast a bližší popis dílu o královských snech, včetně obrázků najdete tady.

Kontakt

+420 604 235 799

polytechnika23@gmail.com